27 юни 2012 г.

Интересни факти за електронното мастило


Електронното мастило е създадено от корпорацията E Ink, като самата компания е основана през 1997 г. В търговската мрежа се предлага единствено сивата скала на мастилото, която се използва в устройства като четци на електронни книги, мобилни телефони, часовници и др.

1. Електронното мастило не се нуждае от енергия, за да задържи изображението на екран. Визуализацията на частиците мастило по електронен път е единственото, водещо до разход на енергия. Когато прелиствате дадена електронна книга, присветването на страниците, което виждате, всъщност представлява процесът на визуализация. Изключително ниския разход на енергия прави устройствата, ползващи такова мастило, много удобни и предпочитани за дълги ваканции, особено на места със затруднен достъп до електричество.

2. Зрителен ъгъл на екрана. Освен по-стабилния образ в сравнение със LCD мониторите, екраните, използващи технологията на електронно мастило, позволяват и по-широк ъгъл на виждане.

3. Електронното мастило не води до напрягане на зрението. Екраните, използващи технологията на електронното мастило, не уморяват очите. Това се дължи на факта, че те не работят с излъчена, а с отразена светлина. Нещо повече - колкото по-силно е насрещното осветление, толкова по-отчетливо и контрастно е изображението – точно както при хартиените книги.


4. Черно-бяло срещу цветно мастило. Има случаи обаче, при които е за предпочитане да бъде използвано цветно мастило - детските книги, книгите за фотография и т.н. Тук LCD мониторите се явяват такава алтернатива. Пред тях обаче остава въпросът с подобряване консумацията на енергия. Има екрани, като PixelQi, специално създадени за работа с налично осветление и малък разход на енергия. А при необходимост те могат да получат и допълнително захранване. Именно това е посоката, към която LCD трябва да се стремят (вляво на изображението - LCD, вдясно - PixelQi).


5. Скорост на опресняване. Скоростта на опресняване на електронното мастило отнема по-малко време от прелистването на една хартиена страница. Достатъчно добра скорост за книги, но не и за бъдещето на медията – мултимедията. Електронното мастило е чудесно за наподобяване на хартиените книги, но трудно може да визуализира в реално време движението на курсора или натискането на бутон. И все пак това зависи от всеки отделен човек – каква част от времето си отделя за четене на уеб-страници и каква – в други форми на информиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар