25 юли 2012 г.

Kратко представяне на Kindle 3 Wi-Fi + 3G


Kindle е най-продаваният четец за електронни книги в света през последните 2 години. Моделът Kindle 3 Keyboard Wi-Fi + 3G е единственото устройство за четене на електронни книги с безплатна неограничена 3G връзка с интернет, 6" eInk дисплей, QWERTY-клавиатура и поддръжка на кирилица.

Новото поколение Kindle 3 (познат още като Kindle Keyboard 3G или Kindle 3 Wireless Reading Device 3G е с подобрен дисплей: екранът от E-Ink VizPlez (при Kindle 2) вече е заменен с E-Ink Pearl, чийто контраст е с 50% по-висок (10:1 спрямо предишното контрастно съотношение от 6:1). За разлика от LCD дисплеите, екранът на Kindle 3 Wi-Fi + 3G е без отблясъци, което гарантира липсата на т.нар. "слънчев ефект" и лесно четене дори при силна слънчева светлина.


Оптимизацията на качеството на изображението е постигнато и чрез подобряване на вградените в четеца шрифтове: четящият може да избира измежду 8 големини на текста и между 3 различни шрифта за визуализиране. Също така има възможност за промяна на разстоянието между буквите и междуредието на текста. Значително е подобрена и работата с PDF файлове - търсене в речници, бележки, подчертаване на пасажи от текста, паролно защитаване на документи.

Клавиатурата също е променена - редовете с бутони вече са четири вместо предишните пет. Скоростта на прелистване е с 20% по-висока. Значително са намалени габаритните размери и теглото на устройството (21% по-малко в сравнение с Kindle 2), като е запазен 6" eInk екран и тегло от само 241 грама. Вградената памет от 4GB (3GB на разположение на потребителя) може да събере около 3 500 книги.

Kindle 3 Keyboard Wi-Fi + 3G издържа с едно зареждане до 2 месеца с изключен безжичен достъп и при ползване средно от половин час дневно, защото устройството консумира енергия единствено при прелистване на страниците.


Но най-важният въпрос, който вълнува всеки желаещ да се сдобие с електронен четец, е въпросът за поддръжката на кирилица. Добрата новина е, че вече не е необходимо да се извършва специално конвертиране, за да може да се четат текстове на кирилица - достатъчно е те да са в PDF или .mobi формат.

Управлението се извършва само чрез бутоните, разположени по корпуса, тъй като четецът не разполага със сензорен екран. Освен клавиатурата от двете страни на екрана  има бутони за прелистване, докато навигаторът (специализирания бутон с централна част и стрелки в четирите посоки за по-прецизна навигация) се използва главно за предвижване из менютата и потвърждаване на избора. Този модел вече е с почти безшумни бутони за прелистване, което означава, че докато четете през нощта няма да пречите на спящите около вас.

Вградения WiFi модем позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет. Четецът се свързва към безжичните мрежи подобно на всички мобилни устройства, което позволява да сваляте или купите книга за броени секунди.

Kindle 3 Keyboard Wi-Fi + 3G има безплатна и неограничена 3G връзка в повече от 100 държави в света, включително и в България. В самия четец е вградена сим карта, която използва мрежата на съответния мобилен оператор, с който Amazon има договор (за България това е M-Tel). Не на последно място трябва да се изтъкне и новия експериментален WebKit-базиран браузер, позволяващ свободното браузване в интернет.

Създавайки си акаунт в Amazon получавате и възможността за архивиране на закупените електронни книги, така че да не се притеснявате, ако четецът ви се повреди. Освен това, ако вече имате свалени книги на личния си компютър, с помощта на USB кабела може директно да ги прехвърляте на четеца.

За ползващите английски език има реализирана функция Text-to-Speech, позволяваща на четеца да "чете на глас" избрания от вас текст. А ако сте почитатели на социалните мрежи като Facebook и Twitter, то ще може да споделяте в тях любими пасажи чрез вградената в Kindle 3 Keyboard Wi-Fi + 3G опция.

Технически данни:
Габаритни размери: 123 x 190 x 8,5 мм
Тегло: 247 гр.
Батерия: Lithium Polymer 1750mAh
Дисплей: 6″ E Ink® 167 ppi, 800×600 (стъклен), контраст 10:1
Цветност (нива на сиво): 16 за текст и картинки
Тъчскрин: не
Вградена памет: 4 GB, 3GB на разположение на потребителя
Допълнителен слот за памет: не;
Интерфейс: USB 2.0 (micro-B connector)
Аудио изход: 3.5 mm stereo аудио жак + 2 бр. високоговорители монтирани на гърба
Формати за книги: Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC; HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране
Формати за изображения: JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране
Формати за музика: MP3
Свързаност: Wi-Fi / 3G+Wi-Fi (без договор)
Безжична връзка: WiFi 802.11b/g (WEP, WPA и WPA2 security), 3G

Няма коментари:

Публикуване на коментар