4 август 2012 г.

Kратко представяне на Kindle 4


Новото поколение Kindle 4 (или както е обявен на сайта на Amazon само Kindle) е устройство за четене на е-книги, оборудвано с 6-инчов E Ink Pearl екран с контраст 10:1, без отблясъци и гарантирана липса на слънчев ефект.

Kindle 4 e за всички, който желаят устройство, чиято основна функция е четене на книги и са фенове на минималистичния дизайн. Размерите на модела са доста редуцирани: габаритните размери са намалени с 18% спрямо същите на неговия предшественик Kindle 3/Kindle Keyboard, без това да се отразява на големината на екрана му, а теглото му е намалено с цели 30%. Вградения WiFi модем позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет.

По отношение на дизайна, освен пълната липса на хардуерна клавиатура, промяна са претърпели и бутоните за прелистване, които са разположени странично на корпуса. Освен това има пет бутона за управление, разположени под дисплея, бутон за включване и micro USB порт, намиращи се в долната част на алуминиевия корпус. Бутонът за включване, за разлика от превключвателя на предходното поколение, не се плъзга, а само се натиска.

Устройството е лишено от пълнофункционална QWERTY-клавиатура и не разполага със сензорен екран, а управлението и въвеждането на информация се извършват посредством Навигатор и виртуална клавиатура. Освен това четецът не притежава нито изход за слушалки, нито вградени говорители и по тази причина не е осигурена и поддръжката на файлове в аудио-формат, както и на функцията Text-to-Speech.


Радостното за българските потребители е запазената перфектна поддръжката на кирилица. Достатъчно е файловете да са в PDF или MOBI формат. Книгите в EPUB формат отново трябва да бъдат конвертирани в MOBI с помощта на програми като Calibre, така че да позволяват четене на устройството(повече подробности за конвертирането от .fb2/ePub в .mobi може да прочетете ТУК).

Операционната система на модела е обновена (Kindle OS 4.0) и осигурява изключително бързо зареждане на менюта и отваряне на книги. Скоростта на визуализация, както на интернет страниците, така и на самите документи също е значително увеличена. В новото поколение Kindle 4 е запазен добре известният ни "експериментален" WebKit базиран браузер, позволяващ свободното браузване в интернет, като са добавени функционалности, улесняващи четенето от уеб страници - като опцията за увеличаване размера на шрифта на самия сайт.


Друга промяна, свързана с режима "Article mode" на уеб браузъра например, позволява оптимизирането на текста на отделните сайтове и вместването му на екран, с цел улесняване на четенето. Така необходимостта да се избира по-малък размер шрифт или потребителя постоянно да се придвижва от ляво на дясно и обратно, за да прочете целия текст, отпада. Това е и една от най-полезните функции, предвидени в браузър на електронен четец досега.

Менюто на Kindle 4 също позволява ориентацията на екрана да бъде променяна от вертикална на хоризонтална и обратно за по-голямо удобство по време на четенето. Броят на отделните шрифтове и размери е аналогичен на тези на предходното поколение - може да избирате между 8 големини на текста и между 3 различни шрифта за визуализиране. Също така имате възможност за промяна на разстоянието между буквите и междуредието на текста.

Kindle 4 издържа с едно зареждане до 1 месец с изключен безжичен достъп при ползване от половин час дневно. С включен безжичен достъп живота на батерията е до 3 седмици. Благодарение на вградената Facebook и Twitter интеграция, може да споделяте любимите си пасажи от четената от вас книга с роднини и приятели.


Технически данни:
Дисплей: 6-инчов E Ink® Pearl екран, резолюция 800х600 (167ppi)
Цветност (нива на сиво): 16 за текст и картинки
Тъчскрийн: не
Процесор: Freescale i.MX508, ARM Cortex-A8, 800MHz;
Габаритни размери: 166 x 114 x 8.7 мм
Тегло: 170 грама
Батерия: Lithium Polymer 3.7V, 890mAh, MC-265360;
Живот на батерията: до 3 седмици с включен wireless и до 1 месец с изключен wireless. Местата със слабо покритие водят до по-бързо изтощаване на батерията.
Време за зареждане: 3 часа чрез адаптер или USB-кабел;
Вградена памет: 2GB (1.25GB на разположение на потребителя);
Допълнителен слот за памет: не;
Интерфейс: USB 2.0 (micro-B connector) за свързване към адаптер или компютър;
Меню на шест езика: US и UK английски, немски, френски, италиански, испански и португалски;
Формати за книги: Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC;
                                      HTML, DOC, DOCX след конвертиране
Формати за изображения: JPG, JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране
Аудио изход: не;
Свързаност: Wi-Fi 802.11b, 802.11g и 802.11n (WEP поддръжка);
Навигатор: Устройството използва специализиран бутон с централна част и стрелки в четирите посоки за по-прецизна навигация из менютата; хоризонтална и вертикална ориентация на екрана; водене на записки и маркиране на цитати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар