5 август 2012 г.

Kратко представяне на Kindle DX

Kindle DX е една от най-добрите алтернативи за всички, които искат да четат PDF документи с много графики, таблици и изображения. С диагонал на екрана от 9,7 инча (24,6 см) е идеален за всякакъв вид материали за четене, включително книги с много графики и изображение, вестници, списания и статии.

Kindle DX 1st Generation 

На 6 май 2009 г. Amazon анонсира Kindle DX - устройство за четене на електронни книги с по-голям от стандартния 6-инчов екран на Kindle, който поддържа файлове в PDF формат. До този момент това е и най-тънкият електронен четец, който освен това притежава и акселерометър - датчик, позволяващ автоматичната ротация на екрана от вертикално в хоризонтално положение и обратно само със завъртане на устройството. Четецът е изключително подходящ за разглеждане на документи в голям формат, както и периодични издания. Моделът DX позволява връзка към мрежата на Amazon Whispernet само в САЩ. Може лесно да бъде разграничен от следващите модели по своя сериен номер, който започва с "B004".


Kindle DX 2nd Generation

Международната версия на Kindle DX е реализирана на 19 януари 2010 г. Моделът притежава същия 9.7-инчов (24.6 см) електрофоретичен екран и поддържа международна 3G връзка. Серийните номера на този модел започват с "B005".

Kindle DX Graphite (3rd Generation)

На 1 юли 2010 г. Amazon представя най-новата версия на Kindle DX - Kindle DX Graphite (3-то поколение Kindle DX). Новият модел DX е с 50% по-висок контраст спрямо своите предшественици (благодарение на E Ink Pearl екрана). Корпусът е в цвят графит, откъдето идва и неговото име. Също както и предходния модел Kindle DX Graphite не предлага Wi-Fi свързаност. Неговите серийни номера започват с "B009". Моделът се води 3-то поколение, въпреки че представлява микс от хардуер 3-то поколение и софтуер 2-ро поколение.

Процесорът и екранът са същите като на 6-инчовите Kindle 3 (с единствена разлика по-големия размер). Оперативната му памет обаче е наполовина по-малка - 128MB. Заради версията на своя софтуер Kindle DXG все още не визуализира шрифтове, които поддържат кирилица. Това ще стане факт с ъпдейта към версия 3.0. Уеб браузърът и PDF поддръжката са същите като на 2-рото поколение Kindle DX.

Новото поколение Kindle DX - Kindle DX Graphite е с подобрен дисплей с контраст 10:1, без отблясъци и гарантирана липса на слънчев ефект. Оптимизацията на качеството на изображението се постига и чрез подобряване на вградените в четеца шрифтове. Големият 9,7" екран е перфектен за четене на богати на илюстрации, графики, таблици и формули книги в PDF формат, като и на вестници, списания, блогове и др. Възможността за ползване на безплатна 3G връзка позволява достъп до интернет без ограничения в повече от 100 страни.


Текущата версия на софтуера не поддържа по подразбиране кирилица, но кирилизацията на устройството е възможна и не е много сложна. За ползващите английски език има реализирана функция Text-to-Speech, позволяваща на четеца да "чете на глас" избрания от вас текст от книга, вестник, списание, блог и др.

Освен познатите вече функции на вградената Facebook и Twitter интеграция, чрез която може да споделяте любимите си пасажи от четената от вас книга в социалните мрежи, в Kindle DX Graphite са налични още нови функции:

 - функция "Popular Highlights": с помощта на тази функция може да видите кои пасажи са предпочитани от милионите потребители на Kindle по света в четената от вас електронна книга. Ако няколко души подчертаят определен пазаж от текста, то този пасаж ще се появи като маркиран и във вашата книга заедно с посочена бройка на хората, които са го маркирали като интересен.

 - функция "PDF Pan and Zoom": чрез тази функция може да увеличите до 300% всяка зона на преглеждания PDF файл, за да станат четими дори и най-дребните детайли, поместени в него.

 - има възможност за автоматично завъртане на изображението на екрана в режим portrait и landscape.


Технически данни: 

Екран на Kindle DX 1st Generation и Kindle DX 2nd Generation: 9.7-инчов E-Ink® екран, резолюция 1200x824 (150ppi), 16 нива на сивото;
Екран на Kindle DX Graphite (3rd Generation): 9.7-инчов E-Ink® Pearl екран, резолюция 1200x824 (150ppi), 16 нива на сивото;
Размер: 264.2 x 182.8 x 9.6 мм;
Тегло: 535.8 грама;
Вградена памет: 4 GB (3,4 GB достъпна за потребителя);
Допълнителен слот за памет: не;
Свързаност: 3G (без договор);
Обхват на свързаността: над 100 държави и територии;
USB порт: USB 2.0 (micro-B connector) за свързване към адаптер или компютър;
Живот на батерията: до 4-5 дни с включен и до 2-3 седмици с изключен wireless. Животът на батерията варира в зависимост от употребата на wireless-a. Местата със слабо покритие водят до по-бързо изтощаване на батерията.
Време за зареждане: 4 часа с адаптер; 6 часа чрез USB 2.0 кабел;
Аудио: 3.5мм стерео жак, вградени стерео говорители;
Формати за книги: AZW, TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC;
                                      HTML, DOC, DOCX, RTF след конвертиране
Формати за изображения: JPG, JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране
Аудиоформати: AAX, MP3;
Навигатор: Устройството използва специализиран бутон с централна част и стрелки в четирите посоки за по-прецизна навигация из менюто; хоризонтална и вертикална ориентация на екрана; анотации и маркиране на цитати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар