4 август 2012 г.

Kратко представяне на Kindle Touch/Kindle Touch 3G


Kindle Touch (с и без 3G) е първото устройство за четене на електронни книги, притежаващо 6-инчов мултитъч E Ink Pearl екран с контраст 10:1 и разделителна способност 800 х 600 пиксела/инч. Мултитъч сензорният дисплей на четеца е с по-чувствителна на допир виртуална клавиатура и нова система на менюто, наречена EasyReach (прелистване на страниците чрез еднократно докосване на екрана). Теглото на модела е редуцирано с 8%, а размерите му са с 11% по-малки от тези на неговия предшественик, без това да се отразява на големината на неговия екран. Електронният четец е с увеличен размер на вградената памет - 4 GB (3 GB на разположение на потребителя), позволяваща зареждането на до 3 000 книги, стерео аудио изход за слушалки и монтирани на гърба високоговорители, микро USB 2.0, Bluetooth, Wi-Fi (за Kindle Touch и Kindle Touch 3G) и 3G (само за Kindle Touch 3G).

Липсата на хардуерна клавиатура и бутони за прелистване са напълно компенсирани от перфектно работещия мултитъчскрийн екран. Благодарение на него са улеснени боравенето с виртуалната клавиатура, прелистването на страниците (чрез функцията EasyReach), търсенето в речниците и съдържанието на книгите, писането на бележки и др.


В новото поколение Kindle Touch (с и без 3G) е запазен добре известният ни "експериментален" WebKit базиран браузър, позволяващ свободното браузване в интернет, като то е значително облекчено от възможността за директно посочване на интересуващите ни линкове. Вградения Wi-Fi модем позволява връзка с интернет без ограничения, навсякъде където има достъп до безжичен интернет. При Kindle Touch 3G обаче, за разлика от Kindle 3 Wi-Fi + 3G 3G-достъпът до Интернет е ограничен само до Kindle Store в сайта на Amazon и Wikipedia.

По време на четене може да избирате между 8 големини на текста и 3 различни шрифта за визуализиране. Също така имате възможност за промяна на разстоянието между буквите и междуредието на текста, както и на ориентацията на екрана - хоризонтална или вертикална. В допълнение към стандартната поддръжка на текстове на латиница Kindle Touch се справя без проблем и с текстове на кирилица, гръцки, японски, китайски и корейски стига файловете да са в PDF или MOBI формат (повече за конвертирането от .fb2/ePub в .mobi може да прочетете ТУК).


Kindle Touch (с и без 3G) е с подобрен живот на батерията, като издържа с едно зареждане до 2 месеца с изключен безжичен достъп и до 6 седмици с включено Wi-Fi при ползване по половин час на ден. Това е възможно благодарение eInk технологията на дисплея, при която устройството консумира енергия единствено при прелистване на страниците.

Нововъведение е и функцията X-Ray, позволяваща да разкриете "скелета на книгата". Чрез едно докосване откривате всички пасажи в книгата, които съдържат дадени герои, идеи, места, исторически фигури. При модела Kindle Touch 3G функцията X-Ray придобива и още едно измерение - ако ви интересува определен елемент от книгата, то автоматично се предоставя по-пълна и всеобхватна информация за него на базата на информацията, събрана в Wikipedia и Shelfari (Amazon’s community-powered encyclopedia for book lovers).

При Kindle Touch, за разлика от Kindle 4, е възстановена вградената аудио поддръжка, при която може да слушате музика или аудиокниги. Запазена е и функцията Text-to-Speech, която може да ви чете на глас текстове на английски език. И тук я има вградената Facebook и Twitter интеграция, чрез която може да споделяте любимите си пасажи от четената от вас книга в социалните мрежи.



Технически данни: 

Дисплей: 6-инчов E Ink® Pearl екран, резолюция 800х600 (167ppi)
Цветност (нива на сиво): 16 за текст и картинки
Тъчскрийн/Сензорен екран: Multi-Touch Infrared (IR) Touch System;
Процесор: Freescale i.MX508, ARM Cortex-A8, 800MHz;
Габаритни размери: 172 x 120 x 10.1мм
Тегло: 213 грама / 220 грама (за модела с 3G);
Живот на батерията: до 3 седмици с включен wireless и до 1 месец с изключен wireless. Местата със слабо покритие водят до по-бързо изтощаване на батерията.
Време за зареждане: 4 часа чрез адаптер или USB-кабел;
Вградена памет: 4 GB (3 GB на разположение на потребителя);
Допълнителен слот за памет: не;
Интерфейс: USB 2.0 (micro-B connector) за свързване към адаптер или компютър;
Аудио: 3.5мм изход за слушалки, вградени стерео говорители;
Формати за книги: Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC;
                          HTML, DOC, DOCX след конвертиране
Формати за изображения: JPG, JPEG, GIF, PNG, BMP след конвертиране
Аудиоформати: AA, AAX, MP3
Свързаност: WiFi 802.11b/g/n (WEP, WPA и WPA2 security),
                          Wi-Fi Protected Setup (WPS)
                          Free 3G (EDGE/GPRS) (за модела с 3G);
Обхват на свързаността: над 100 държави и територии;
Bluetooth: 2.1 с EDR Stereo, HID, A2DP, GAVDP; 

Няма коментари:

Публикуване на коментар